Пальма майы — көптеген елдердің тағамдарындағы тыйым. Бұл денсаулыққа, әсіресе балаларға зиян тигізеді. Неліктен оны қолдануды реттеу туралы шешім әлі қабылданған жоқ? Көптеген адамдар май компанияларының мүдделерін қолдау мәселесінен көреді. Виктор Назаренко жағдайды түсіндірді.
ЕЭК Техникалық реттеу жөніндегі алқа мүшесі (министр) құжаттардың финалдық сатыда екендігіне сендірді. Мәселе басқада.
«Назар аударыңыз, біз пальма майын тамақ майларының жеке санатына бөлеміз, дегенмен бұл соя, рапс, күнбағыс майларымен бірге ең көп таралған майлардың бірі. Яғни, мәселе май түрінде емес, мәселе осы майларда қандай химиялық заттар бар, әсіресе май қышқылдарының глицедилэфирлеріне қатысты. Сондықтан Еуразиялық одақта жасалған алғашқы қадам - еуропалықтарға ұқсас санитарлық талаптар енгізілді. Екіншісі – май өнімдеріне арналған техникалық регламентке тиісті талаптарды енгізу бойынша белсенді жұмыс жүргізілуде. Бізге шикізатпен тәртіп орнату өте маңызды, келесі кезекте екі техникалық регламент тұр.Яғни, бәрі стратегиялық түрде шешілді, жақын арада ӘК-ге май өнімдеріне арналған техникалық регламентке өзгерістер жіберіледі. Бірақ мен бұл жаңа талаптар екеніне назар аударғым келеді, оларға өнеркәсіп, көптеген сынақ зертханалары және т.б. дайын емес»,- деп жауап берді алқа мүшесі.
Сондықтан ол барлық мүдделі кәсіпкерлерге қазір дайындалуға кеңес берді. Жаңа жағдайда жұмыс істеуге сынақ кешені мен кәсіпорындарды құру керектігін айтты.