Жаңа жылдық кестенің қандай түрі қауіпсіз деп саналады, Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігінің Денсаулық сақтау комитетінің төрағасы Орталық коммуникациялар қызметінде .

 «2019 жылғы Жаңа жыл мәзірін жасаған кезде, көптеген үй шаруасындағы әйелдердің үстелдің үстелге айналғанын, олардың мағынасын жоғалтатын тағамдармен алаңдауына алаңдайды. Май майонезімен сіңірілген салаттар, ысталған ет және тұздықтар, күшті сусындардың бірнеше түрі - Жаңа жылдық мерекенің дәстүрлі белгілері. Тек осында, Жаңа жылдың алғашқы күні осындай сусындардан кейін өте күрделі, ал, әсіресе, бақытсыз адамдар үшін ауруханада аяқталады. Жаңа жыл қарсаңында созылмалы гастрит, жаралар, ұйқы безінің қабынуы және кейде улану - өрескел аппетитке төленетін ақуыз », - деп атап өтті Генербекбек Бекшин.

Мұндай зардаптардың алдын алу және мерекеден кейін денсаулығын сақтау үшін, еліміздің бас дәрігері кеңесімен бөлісті.

Генербекбек Бекшин атап өткендей, өнімнің жарамдылық мерзімі мен сатылымына, сыртқы иістердің пайда болуына және қатысуына назар аудара отырып, жоғары жылдамдықтағы сауда орындарында өнімдерді сатып алу ұсынылады.

«Акциялар мен үйге арналған өнімдермен сатылатын тауарларға ерекше назар аударыңыз. Егер тағамның сапасы мен шығуына қатысты күмән туындаса, онда тауарларды сатып алмау керек », - деді спикер.

Спикердің айтуынша, Жаңа жылға тамақтанудың маңызды ережелерінің бірі - азық-түлікпен тамақтану, бірақ аз мөлшерде.

«Жаңа жылдық үстелдегі ыдыс-аяқтар тек қана дәмді ғана емес, сондай-ақ пайдалы, асқазанға арналған ет-ауыр салаттардың мәзірін, көкөністен алынған жеңіл салаттар - қызыл және жасыл бұрыш, жеңіл ақ тауық еті, балық және консервіленген үрме ал жеңіл зәйтүн майы бар түрлі көкөністер көп пайда әкеледі: үстеліңді безендіріп, Жаңа жыл қарсаңындағы диетаны босатып, барлығына ұнайтындығына сенімді болыңыз », - деді ол.

Сонымен қатар, дәрігер дәрігер Жаңа Жыл қарсаңындағы барлық тағамды үстелге қоюдың қажеті жоқ екенін байқады.

«Ең жақсы нұсқа - тоңазытқыштағы тамақтың негізгі бөлігін басынан бастап қалдыру, оны бірте-бірте босқа салатын салаттарға салыңыз», - деді ол.

Сондай-ақ, тоңазытқышта салаттардың сақтау мерзімі бір күннен артық болмауы керек, ал майонезді 6 сағаттан артық сақтауға болмайды.

«Жаңа жылдық үстелде сұйықтық жеткілікті болуы керек. Ең бастысы, көп су ішіңіз. Есіңізде болсын: спирт денені құрғатады. Ең бастысы, дәлелденген сауда ұйымдарында алкогольді ішімдіктер сатып алынады. Тәтті жыпылықтаған суды тұтынуды шектеңіз - мерекелік түскі ас кезінде қант жеткілікті.

Жемістер кез-келген жағдайда керемет өнім. «Табада вазаны мандариндер, банандар, алма мен жүзіммен қаптаңыздар», - деп шақырды Бекшин.

Бұған қоса, әрдайым жеке гигиенаны құрметтеу керек.